Naturiq

Bio Pšeno

Bio Pšeno










Zloženie: 100% Bio pšeno. Krajina pôvodu: Rakúsko

Prirodzene bezlepková potravina.
Ľahko stráviteľné.
Jemné a chutné, s jemnou sladko-maslovou chuťou.
Nekonečné množstvo spôsobov prípravy.

Pšeno - malé zlato-žlté guličky, obnažené semienka prosa. Historicky predpokladaný pôvod v západnej Afrike. Pestuje sa dlhšie ako pšenica alebo ryža.
Pšeno je ľahko stráviteľné, a preto je vhodné aj pre deti, starších ľudí, alebo chorých a rekonvalescentov. Je dobrým zdrojom mangánu, fosforu, zinku, medi, magnézia a rôznych fytochemikálií. Výborne sa hodí na prípravu kaše, ako príloha hravo nahradí ryžu, kuskus, bulgur. Pridávame ho do polievok, do dusených jedál a taktiež na sladké pečenie.

Varenie - prednosťou pšena je jeho rýchla príprava. Pred varením pšeno prepláchneme prúdom studenej alebo aj horúcej vody, ale nie je to nutné. Pšeno varíme vo vode v pomere 1 pohár pšena na 2 poháre vody. Ak máme v záujme robiť kašu pridáme ešte jeden pohár vody naviac. Ak ideme robiť pšeno ako prílohu varíme ho 15-20 minút na miernom ohni. Potom odstavíme a necháme ďalších 10 minút prikryté kým nenasiakne všetkú vodu. Typické pre pšeno je, že niektoré guličky ostanú al dente.
Pšeno môžeme pred varením aj zľahka opražiť. Získa tým jemnú orieškovú chuť. V tomto prípade ho nepremývame pred pražením.

Použitie - uvarené pšeno je vhodné na prípravu jedál nasladko alebo naslano. Perfektné na šaláty. Skúste napríklad pšeno s krevetami avokádom a limetkovým dresingom. Alebo sa výborne hodí s mladým zeleným hráškom, čerstvým špenátom a syrom feta. Spravte si krémové parmezánové pšeno s ratatouille. Môžete ho použiť ako plnku na pečené kura, tiež aj na zahustenie polievky alebo si upečte tradičný český jáhelník. Receptov je neúrekom, nič vás neobmedzuje, pretože pšeno má toľko tvárí, že s ním dokážete vykúzliť akékoľvek jedlo.



EcoBag - dvojité papierové vrecko zašité niťou. Neobsahuje etiketu, iba potlač so stručnou informáciou o výrobku. Je teda ideálnym ekologickým riešením šetrným k prírode.