Naturiq

tags: Recepty, 
3268  

11/11/14

HRUŠKY NA LÍSTKOVEJ CESTE

Na prvý pohľad šialená kombinácia, ale tiež šialene chutná. Skromný recept, ktorý nezaťaží váš rozpočet ani žalúdok, možno len nákupný košík. Potrebujeme: tvrdé hrušky nie prezreté, lístkové cesto (celiatik použije bezlepkové listkové cesto, ktoré predáva kaufland), gorgonzolu dolce

Jablko nepadá ďaleko od stromu. S hruškami to inak nebude. Vačšinou skončia hneď pod stromom, pretože sú také neguľaté. Ak sa aj rozhodnú, že pôjdu podľa vzoru "gúľali sa gúľali" stále sa len točia dokola okolo osi svojho najtučnejšieho konca.

 

 

Pochytať ich nebol problém. Na koláč stačia také tri vačšie. Ale také, ktoré sú ešte tvrdé. Berte radšej štyri či päť, pretože pri krájaní sa  vždy rozchytajú, hlavne keď je doma okrem vás ešte  jeden hruškožrút domáci. Aj v hruške, ktorá nespadla ďaleko od stromu nezrelá je vždy hruškožrúť. Jeho samozrejme nechceme na koláč.

Ak si viete urobiť listkové cesto doma, zrejme vlastníte rád zlatej varechy. Niektorý majú svoje obľubené cesto už pripravené z obchodu hotové a rozvaľkané v chladničke :) Niet mu čo vyčítať, a ani vám ak ho použijete. Kým sme ešte v záhrade tak je čas urobiť trochu poriadok aj tam. Možeme spáliť opadané konáre spolu so spomienkami na leto a urobiť si trochu poriadok aj v hlave. Dobrý čaj nie je na škodu. Nie je dôvod sa ponáhľať. Recept na hruškový koláč je jednoduchý a rýchly.

Hrušky rozkrojíme po dĺžke na polovice. Vykrájame stredy s jadierkami. Hrušky krájame na plátky s hrúbkou 3mm. Pripravené vychladnuté a rozvaľkané lístkové cesto vystrieme na plech na papier na pečenie. Nakrájané hrušky poukladáme na cesto na plechu tak aby sa všetky prekrývali. Vznikne nám taká veľmi zvlnená krajina alebo zvlnená hladina hruškového mora.

   

Zakúrime aj do pece, alebo otočíme gombíkom, každy podľa svojich možností niekde zakúri na 200 °C. Plech  šupneme do predom vyhriatej rúry. Pečieme 30-35 minút. Pozor 10 minút pred dopečením, čiže asi po 20 minútach, plech vyberieme a navrch dáme nahusto namrvenú gorgonzolu. Veľmi sa jej mrviť nechce, takže asi je lepšie napísať nakrájanú aj keď krájať sa nedá tiež, lebo sa lepí. Proste nejako ju nakúskujeme a poukladáme navrch asi 100 - 130g gorgonzoly a necháme ju ešte asi 10 minút v trúbe sa piecť. My môžeme v kľude dopiť svoj čaj.

 

Zo záhrady zatiaľ pozbierame všetko čo sme tam navláčili za tú krátku chvíľu a pokiaľ je to možné všetko bezpečne donesieme domov. Samozrejme, ak nám pes neskrížil cestu.

Hotový koláč výberieme z rúry a necháme ho trochu vychladnúť. Na lístkovej ceste ho pokrájame na  veľké štvorce.

Ťapo necháš to!!!

 





comments powered by Disqus