Naturiq

tags: zuby, 
2637  

14/9/14

ZDRAVÉ JEDLO PRE ZUBY - ZDRAVÉ ZUBY PRE JEDLO

Bežný deň. Ráno vstanem. Dám si raňajky. Umyjem si zuby. Šoférujem. Idem do práce,...Pip-Pip..., sms zo zubnej ordinácie, „... objednajte sa na preventívnu prehliadku...“, naposledy som tam bol pred rokom. A predtým?...Ojojój... chodieval som tam hádam každý mesiac. Od jednotiek po osmičky. Napravo, naľavo, horný rad aj dolný... Prečo to tak bolo?

Nuž, úprimne. Kašľal som na to celú pubertu, nebolo to dôležité a moji rodičia tiež na moje zuby kašľali, až dokiaľ som nereval od bolesti.

... poďme ďalej... ešte šoférujem... objednávam sa... rozmýšľam...

... zuby... načo sú nám zuby, keď sa neustále len kazia nech jeme čokoľvek. Je to normálne?

... rozmýšľam dalej... Prvý kontakt s jedlom je čisto senzorický, čiže vizuálny a čuchový. Jeme očami. Nasleduje podávaná potrava. Druhý kontakt. Chuť na jazyku. Nasleduje slintanie a zuby v akcii. Ale tu už ide o viac ako len rozkúsať ten krajec, aby nás nerozkúsal on. Nechoďme hlbšie. Zostaňme teraz pri zuboch. Keď budem v ordinácii zahodím ostych, zahrám sa na Drobčeka, a opýtam sa, prečo sa kazia.

... Po prvý raz ma k nej priviedol kamoš Sašo. Dobrý výber. Pri prvom stretnutí na mňa pôsobila dojmom, že ju práca baví, a že má záujem o to, aby mal pacient zuby zdravé, čisté a hlavne funkčné. Vždy, keď som sa vnoril do kresla, sa spustil proces presných pohybov ako na automatizovanej robotickej linke. Na milimeter vyrátané pohyby bez zaváhania. U mňa si vybudovala úplnú dôveru v jej profesiu a v jej prax. Vždy v tom kresle relaxujem skoro zaspávam, len keby mi mal kto ústa držať otvorené... .

Pýtam sa, a na otázky mi úprimne odpovedá stomatológ Mudr.Ľudmila Kučeráková.
 

Akí pacienti Vás navštevujú najčastejšie, ktorá veková kategória, tá mladšia alebo staršia generácia?

Pacienti, ktorí navštevujú moju ambulanciu sú zástupcovia všetkých vekových kategórií. Najväčšiu časť tvorí stredná generácia 30-50 roční. Privedú svoje deti a potom aj rodičov. Funguje systém “rodinný lekár“. Prakticky riešime následky nedostatočnej hygieny a zlých stravovacích návykov.

 

Čím to je spôsobené?

Je to spôsobené nedostatkom času, ktorý venujú hygiene. Únava po práci, zaspia pri TV, zábava pri PC na niekoľko hodín. Takže chrup si vôbec nevyčistia aj niekoľko dní za sebou. Potom sa to snažia dobehnúť agresívnymi bieliacimi pastami bez dozoru lekára.

Trendom je uprednostňovať biele zuby skôr ako čisté a zdravé.

Tiež je nedostatočná kontrola a pomoc malým deťom pri čistení zubov a kontrola starších detí po vyčistení. Rodičia nemajú na to čas, lebo nemajú čas ani sami na seba.

 

Aký dopad má súčasná strava v modernej spoločnosti na stav zubov a ústnej dutiny?

Najviac škodí chrupu cukor. Hlavne lepivé náplne z cukríkov, ale aj veľa medu. Cukor sa prilepí na sklovinu a vzniká tak kaz. Nevhodné sú aj sladené nápoje. Také malé krabičkové džúsiky, ktoré svojim dizajnom priťahujú hlavne deti. Najlepší na pitie pre deti je čistý čaj alebo voda. Nehovoriac o všetkých sladených nápojoch a energetických nápojoch, kde poniektoré navyše obsahujú aj kyselinu fosforečnú ako skoro všetky „koly“. Je to len veľmi drahá sladká voda. Okrem toho, v týchto nápojoch škodí zubom aj to, že sú poväčšine sýtené. Bublinky narážajú na sklovinu a poškodzujú ju. Taktiež koncentrované ovocné šťavy z tropických plodov, ktoré s obľubou pijeme.


Aké máte znalosti o stave chrupu u ľudí v (rozvojových) krajinách, ktorí majú menej príležitostí jesť stravu obohatenú cukrom?

Určite je lepšie konzumovať jedlo a nápoje s nízkym obsahom cukru. Dôležitá je aj konzistencia, nie kašičky, ale radšej tvrdšia strava. Takúto stravu majú skutočne ľudia z chudobnejších krajín. Majú menej kazov. Tých skôr trápi stesnaný chrup, zápaly ďasien, infekcie a následné uvoľňovanie zubov podobne ako pri paradentóze.

 

Vráťme sa k prvopočiatkom ľudstva. V dávnej minulosti ľudia konzumovali menej upravenú, nesprocesovanú stravu.

Áno, ako strava im slúžili okrem mäsa rôzne rastliny, ich plody a semienka. Chrup bol viac namáhaný. Podporovali tak činnosť slinných žliaz, tvorbu slín, ľahšie trávenie, činnosť žuvacích svalov, rast čeľustí. Zuby mali viac miesta v kosti. Vývojom mozgovej časti hlavy sa zmenšovala súčasne tvárová časť a čeľuste sa prispôsobili týmto zmenám. U súčasného človeka sa postupne čeľuste zmenšujú a zuby nemajú miesto. Hlavne osmičky, päťky a dvojky. Neprerežú sa, alebo sa nevytvoria ani zárodky zubov.

 

Akými nedostatkami pri súčasnom stravovaní trpí náš chrup? Čo by ho „posilnilo“ a „ozdravilo"?

Dnes sú ľudia uponáhľaní, vystresovaní. Preferujú „fastfoody“, viac sprocesovanú potravinu s predúpravou do mikrovlnky, hlavne sa rýchlo zasýtiť. Nepožujú riadne potravu a zaťažujú žalúdok. Potom jedna žuvačka na osvieženie dychu a „vyčistenie zubov“. Presne ako v reklame. Skôr ich trápi a zaujíma ako chrup vyzerá hlavne vpredu než to akú dôležitú funkciu majú ich zadné stoličky, ktoré nie je vidno, ale ich je „cítiť“.

Odporúčam sa v kľude najesť. Nič nám neutečie. Venovať sa dôkladne večernej hygiene zubov. Počas dňa si treba do práce nosiť medzizubnú niť a kefku. Ďalej treba trochu porozmýšľať nad zložením stravy a preferovať tvrdšiu stravu. Pridať viac semienok, zŕn rôznych obilnín, orechov. Podporujú zdravie zubov priamo. Pri ich konzumácii sa podporuje závesný aparát. To znamená vlákna, ktorými je zub pripevnený ku kosti. Masírujú sa ďasná, zvyšuje sa tvorba slín, ktoré omývajú zuby a ďasná a chrána ich tak pred baktériami a poškodením. Zabezpečujú zriedenie nebezpečných látok v ústach. Sú tiež súčasťou imunitného systému, ďalej sa posilňujú žuvacie svaly a správny rast čeľustí. Tvrdšia strava ma tzv. samoočisťovaciu schopnosť. Zotiera povlaky zo žuvacích plôšok a z hornej polovice bočných plôšok zubov. Dolnú časť koruniek však treba dočistiť kefkou. Tam zostávajú povlaky, ktoré tvoria základ zubného kameňa. Okrem toho že takéto zloženie stravy má vysokú nutričnú hodnotu, je bohatým zdrojom minerálov a vitamínov. Takto nepriamo podporuje zdravie zubov a kostí tiež. V školách by pomohli hygienistky, ktoré by vysvetľovali správnu techniku čistenia zubov a robili by praktický nácvik. Tiež by zabezpečovali fluoridáciu chrupu na školách, tak ako to bolo dakedy.

 

Zubný kaz, bolesti zubov, chýbajúce zuby, toto všetko a určite aj viac, sú výsledky zlej starostlivosti. Nielen staršia generácia trpí zlým stavom chrupu, ale vidím to aj u mladej a strednej generácie. Aký na to máte názor?

Mladí nie sú dobre vedení rodičmi k správnej hygiene, lebo tú neovládajú ani oni sami. Sú pracovne vyťažení a unavení. Večer už nemajú chuť na čistenie zubov. Radšej si sadnú k PC na niekoľko hodín. Ako útecha im slúži fakt, že sú keramické mostíky a implantáty. Zlý stav chrupu má za následok zaťaženie žalúdka zle spracovanou potravou, neustále zaplavovanie organizmu toxínmi z baktérií, ktoré sa premnožujú v kazoch, paradontálnych vačkoch, a okolo infikovaných koreňov. Následky potom riešia cez svojho obvodného lekára a hneď nato u špecialistov. Momentálna ľahostajnosť ku stavu svojho chrupu v budúcnosti núti zaplatiť oveľa vyššiu „daň“ v podobe podlomeného zdravia ako následok zanedbanej prevencie zubných ochorení s dopadom na zdravie celého organizmu. V lekárňach nechávajú svoje výplaty.

 

Dôvodov prečo neísť k zubárovi je veľa, napr. dlhé termíny, nekvalitná práca zubára, bolesť pri zákroku, finančná náročnosť ...

Veľa ľudí má zlé skúsenosti z detstva, keď neboli také liečebné postupy a anestetiká. Mnohí sú len alibisti, že nemajú čas alebo peniaze. Keď vedia sedieť pri PC aj po práci doma tak návšteva zubára nie je taká časová záťaž. Aj keby si dali opraviť čo i len jeden zub presne po výplate, dalo by sa to zvládnuť. Aj keby ste mali isť za dobrým zubárom do druhého okresu. A potom už len udržovať opravené zuby v čistote. Ale rodičia nemajú čas chodiť s deťmi k zubárovi. Aj z pracovných dôvodov, aj sú ľahostajní. Potom navštevujú len pohotovosti. Preventívnych prehliadok je len zlomok z celého počtu návštev!!!

 

Nie je čo dodať, želám si, aby to dopomohlo k prevencii.

Srdečne ďakujem za rozhovor.

Marcel





comments powered by Disqus