Naturiq

tags: Recepty, 
3207  

10/9/14

ŠALÁT Z POHÁNKY, ČERVENEJ REPY A BRYNDZE

Zemitá aróma a chuť varenej pohánky delikátne vynikne s pečenou červenou repou a jedinečnou chuťou bryndze. Pohánka je ideálnou obilninou pre vegetariánov, celiatikov a diabetikov – je bohatá na proteíny, vitamíny skupiny B, vápnik a fosfor. Bryndza a lieskové oriešky tiež pridávajú extra proteíny.

 

Pre 4 osoby potrebujeme nasledovné ingrediencie:

600g červenej repy (menšie hľuzy)

160g pohánky

75g opražených lieskových orieškov (nesolených!!!)

100g rukoly (alebo celý malý balíček)

za hrsť nakrájanej čerstvej pažítky

150g ovčej bryndze (alebo čerstvý ovčí alebo kozí syr, prípadne feta)

2 pol. lyžice panenského olivového oleja

čerstvá šťava z 1 pomaranča

1 pol. lyžica balzamika, čím kvalitnejšie tým lepší  (my ho normálne pijeme – len tak J)

Postup:

1.Rúru predhrejeme na 200°C. Dobre umyjeme hľuzy červenej repy a každú samostatne zabalíme do alobalu. Položíme na plech a pečieme 45 min alebo keď do hľuzy ide ľahko zapichnúť vidlička.  Repu odložíme bokom, necháme vychladnúť, ošúpeme a potom nakrájame na menšie mesiačiky.

2.V hrnci s hrubým sendvičovým dnom nasucho opražíme pohánku 2 minúty. Zalejeme 250-300 ml vriacej vody  (na jeden diel pohánky pripadá 1,5 dielu vody) a osolíme (nie ľudia s hypertenziou). Nevaríme, vypneme plameň, zakryjeme a necháme odstáť 20 minút. Potom schladíme v site pod studenou vodou a necháme odkvapkať.

3.Teraz potrebujeme väčšiu misu, v ktorej sa všetko zmieša. Najprv do nej nalejeme olivový olej, pomarančovú sťavu, balzamiko a vyšľaháme - vznikne dresing.

4.A posledný rýchly krok (veď tvrdíme, že je to jednoduché) – do misy s dresingom pridáme nakrájanú červenú repu, rukolu, pažítku, premiešame. Potom pridáme pohánku a nahrubo nasekané lieskovce, ktoré sme predtým zľahka opražili v rúre alebo na panvici a zbavili šupiek. Opäť zľahka premiešame a nakoniec na povrch rozdrobíme hrudky bryndze. Chcete posypať čerstvo namletým čiernym korením? Tak si posypte.

Enjoy what’s good!





comments powered by Disqus